Subnav_arr
Biblioteca ne da lectii de viata
533441_10150914332113032_162513043031_12965038_790898760_n

Imaginati-va cum ar fi ca elev sa va petreceti vacanta impreuna cu profesorii! Cam asa s-au simtit elevii romani in saptamana 2-6 aprilie - "Scoala Altfel" - in care profesorii le-au facut cunostinta cu locuri si oameni de la care poti invata ceva folositor, fara predare, fara testare, fara stres! Elevii au lasat acasa ghiozdanul si au descoperit unde se afla muzeul, spitalul sau opera din localitate.

Stim ca scoala + biblioteca = love, deci probabil toti elevii stiau deja unde se afla biblioteca publica, dar unii aveau o imagine "invechita" despre ea. A fost o mare oportunitate pentru bibliotecari sa se prezinte ALTFEL in fata sutelor de oaspeti deja familiari. 

Biblioteca traditionala este un depozit de carti (povesti, poezii) si alte bunuri cu valoare culturala si are rolul sa ne invete sa iubim lectura si sa pretuim mostenirea locala. Iar rolul traditional al elevilor este sa imprumute carti.

Biblioteca moderna este un organism viu, un spatiu non-formal, mai flexibil decat scoala, unde se poate invata aproape orice este nevoie, mai ales ca acum au si resurse noi, prin programul Biblionet si parteneriate: voluntari, computere conectate la internet, videoproiector. 

Prin ce metode inedite invatam la biblioteca?

“Copiii care au venit sa planteze flori in gradina scolii au fost incantati de aceste activitati foarte diferite de ceea ce se intampla in timpul anului”, ne spune bibliotecara Nicoleta Minzala din comuna Gemenele (Braila).
Pentru a invata sa pictam oua, ne ajuta prietenii nostri, Powerpoint si Youtube, adusi cu indemanare pe ecran de bibliotecari! In comuna Stelnica (Ialomita) am facut chiar o vizita virtuala la Muzeul international al Oualor Incondeiate.

Am vizionat filme: ecranizari ale unor romane celebre, filme documentare, desene animate clasice. La Focsani am urmarit ”Discursul regelui” si am vorbit apoi despre limbajul corpului.

“A fost frumos ca am invatat impreuna cum sa selectam cele mai bune informatii de pe Internet si cum le comunicam pe internet”, spun participantii la actiunile de la Sectia pentru Copii si Tineret din Focsani.
La Galati am avut un atelier cu ghicitori despre nutritie, iar la Saraiu multe jocuri sportive in aer liber. De pe blogul bibliotecii comunale Racoasa (Vrancea) aflam ca “ prescolarii au invatat sa cunoasca normele de securitate privind situatiile de urgenta, sa cunoasca regulile de comportament in diferite situatii de urgenta “.

La Tulcea si Focsani tinerii liceeni au intrat in culisele activitatii de bibliotecar. “Pentru mine a fost prima oara cand am intrat in Biblioteca Judeteana Tulcea ! Ne-au primit cu bratele deschise si ne-au impartasit din tainele meseriei lor : primirea utilizatorilor, inscriere, servicii, depozite, drumul unei carti de la intrarea in biblioteca pana la raft. M-a impresionat foarte mult restauratorul de carte.“, este marturia unui elev de clasa a VIII-a de la Colegiul Dobrogean “Spiru Haret”. 

Copii si tinerii au nevoie de biblioteca pentru a invata despre voluntariat, responsabilitate sociala, comunicare, stil de viata sanatos (dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.); protectia mediului; educatie rutiera, primul ajutor etc. Acest rol este VITAL mai ales in localitatile fara cinematograf, fara dispensar, uneori si fara profesori.

Surse: blogurile bibliotecilor
Mihaela Vlad, Coordonator Regional (zona Sud-Est), IREX

Comentarii
cornelia munteanu
2012-04-11
O parte din activit[íle da mai sus au avut loc și ]n biblioteca comunală Vînători - Galați, în săptămâna 2-6 aprilie în urma proiectului „ ȘCOALA ALTFEL --BIBLIOTECA ALTFEL,”Cu activități diferite fiecare clasă din ciclul primar au văzut școala altfel printr-o zi petrecută la bibliotecă .
Nume
Mail
Inainte de a adauga un comentariu va rugam sa consultati REGULILE PRIVIND ADAUGAREA COMENTARIILOR
alte articole
 
Abonati-va la NEWSLETTER-ul BIBLIONET
Mail
Urmariti Biblionet pe
Vlad
Radu
Z
Irina
Biblionet pe
Albume Biblionet pe
FORUM - cele mai recent discutate subiecte
Photo gallery
IMG_9382
DSCN7576
DSCN5780
Biblioteca Cristian
Agenda
prima pagina  |  contact  |  forum  |  albume foto  |  agenda
Despre noi Implementare Formare Advocacy Finantari E-library